Year: 2018

Client: N/a

Location: Chippendale, Sydney

Program: Architecture, Mult-residential

Status: Concept, complete

Base10 is a response to the Sydney affordable housing challenge, exploring modular living as a solution for housing shortages across Sydney. The base module was designed from the inside out allowing functionality to inform aesthetic. The approach to design is human centric; focused on the way in which people inhabit and behave within residential environments. The simple form of each module allows the principal of Base10 to be applied to a variety of sites, particularly those around Sydney that are currently underutilized.

The base module has been designed to stand alone as a single dwelling, as a twin in a town-house scenario or stacked in a multi-residential development. The dynamic stacking approach optimizes natural light, ventilation and creates pockets of green space. It is within these pockets where people can pause, reflect and gather, fostering a sense of community amongst the residents.

 

Each module is constructed of Cross Laminated Timber (CLT). This method of construction involves pre-fabrication of panels off-site, allowing for the mass-production of components with great precision. This reduces an excess of materials and therefore minimizes waste and cost. Floor and roof panels are supplied with factory fixed rigid thermal insulation. Panels are then transported to site and can be quickly assembled into the modules. This requires a less labour intensive on-site process, resulting in overall reduced construction time and cost compared to traditional methods of concrete and steel construction.

 

The material palette for the interiors follow suit, with exposed CLT panels and beams to the ceilings and walls and timber boards to the floor. This ensures a warm and comfortable environment that is thermally and acoustically sufficient. The use of timber on mass throughout the space creates a biophillic experience, with the heightened sense of touch and smell from this natural material promoting a sense of wellbeing for residents. CLT is also well-recognised for it's environmental benefits. Wood is carbon neutral and throughout the lifespan of the building it has the capacity to sequester carbon out of the atmosphere. By using CLT, the dwellings can also be relocated or recycled at a later date if necessary.